Macklemore (US)

Macklemore (US)

Med en krølla 20-dollarseddel i lomma gjorde han second hand-shopping kult i Thrift Shop. Men ikke la deg lure av bestefarens slitte pelskåpe - bak den skjuler det seg en av hip hop-verdens viktigste rappere. LS2018, si hei til Macklemore!

Man skal tidlig krøkes, og Ben Haggerty aka Macklemore var bare sju år gammel da han først ble interessert i hiphop. 14 år gammel begynte han å skrive tekster og herifra har det kun gått oppover for Seattle-rapperen. Han debuterte smått i 2000 under navnet Professor Macklemore, men det var ikke før han traff makkeren Ryan Lewis i 2006 at ting for alvor tok av.

I 2012 kom utgivelsen av debutalbumet The Heist som skulle vise seg å snu verden på hodet. Albumet ble fort nummer 1 på iTunes i USA og nummer 2 på Billboard Hot 200, mye takket være hitlåtene Thrift Shop og Can't Hold Us. Under den 56. Grammyutdelingen stakk duoen av med hele fire statuetter; for årets album, beste nye artist, beste rap-opptreden (Thrift Shop) og prisen for årets rapalbum. The Heist slo til og med Kendrick Lamar´s mesterverk good kid, m.A.A.d city under utdelingen, noe som fikk en ydmyk Macklemore til å beklage til Kendrick på sosiale medier i etterkant. 

Og det er nettopp den unike personligheten og ydmykheten som gjør Macklemore til en svært sjelden artist. Han startet fra bunnen helt selv, og erobret musikkverdenen på sin egen måte. Fra debuten har han beholdt originaliteten i musikken, noe som også gjør låtene hans ekstra spesielle. Uten et stort plateselskap i ryggen har 34-åringen gått for gull med egne utgivelser under eget label. Resultatet er særegne og tøffe låter omtalt som ”smart festmusikk med dypere mening”.

I want to be someone who is respected and not just in terms of my music. I want to be respected in terms of the way that I treat people

2016-utgivelsen This Unruly Mess I’ve Made er rapperens andre album, med singelen Downtown som kjapt solgte til platinum. For knappe to uker siden slapp Macklemore sitt aller første soloprosjekt og det rykende ferske albumet Gemini. På flere av låtene har han fått med seg kjente navn som Kesha, Migos og Lil Yatchy, og albumet inneholder de nye singlene Marmalade og ikke minst hitlåten Glorious. Sistnevnte med Skylar Grey har vært på repeat på alle radioer gjennom sommeren og låten fortsetter å toppe lister som Billboard’s Hot 100 og Top 40 radio. Feelgood-musikkvideoen til låten, med Macklemore´s 100 år gamle bestemor i spissen, gikk fort viralt og sanket over 30 millioner visninger. 

Tilsammen er Macklemores musikkvideoer blitt sett over 2 billioner ganger, og han er en av de få rapperne i verden som noensinne har oppnådd diamant-sertifisering på en singel (Thrift Shop solgte over 10 millioner eksemplarer!). 

Bortsett fra å levere musikk ingen av oss kan få nok av er Macklermore svært samfunnsengasjert – noe man ikke kommer foruten i de smarte sangtekstene til rapperen. Fra politiske og viktige sosiale temaer som homofiles rettigheter i låten Same Love, til budskap om kjøpepress i Wing$. Macklemore går under overflaten på temaer som få andre artister tør og er omtalt som en av rappens mest modige stemmer. Han gjestet blant annet en MTV-spesial med daværende president Obama om opioid-epidemien og rusmisbruk i USA, og var den aller første amerikanske innbyggeren til å bli med i presidentens Weekly Address

Fra scenekanten er han kjent for sine enestående liveshows hvor han leverer engasjerende låter, krydret med en dose humor og fremført med swag. Det er rett og slett umulig å beskrive hva vi har i vente når Macklemore inntar scenen under LS2018. Men vi kan garantere at opplevelsen er en vi sent vil glemme. 

Siste musikk video

Siste artist feeds